2009-02-06

Trendspaning

Hur bygger vi workflows idag och hur kommer vi att bygga workflows i morgon, eller rättare sagt –hur vill Microsoft att vi bygger workflows i morgon?

Idag ser jag många projekt och kodningsexempel som bygger flöden med hjälp av de basaktiviteter som följer med .NET. Detta innebär ofta en hel del användning av CodeActivity och det innebär även att själva workflowet är byggt i kod och inte XOML. Vissa projekt går lite längre och bygger egna aktiviteter och utnyttjar möjligheten att bygga komposita aktiviteter, möjligheten att komponera är trots allt en av styrkorna med workflows. Även dessa aktiviteter använder rätt ofta CodeActivity för att utföra någon form av jobb.

Jag säger nu inte att något av ovanstående är fel utan detta inlägg handlar mer om vart vi är på väg.

I och med .NET 4.0, Dublin, Oslo börjar saker verkligen röra på sig. Vi tappar bakåtkompatibliteten med “gamla” workflow foundation och står på en ny bas. Vissa saker är tydliga och det är exempelvis

  • Ingen CodeActivity
  • Ingen XOML utan nu är det ren XAML som gäller
  • Mindre kod och mer markup
  • BPEL

Ur detta kan vi naturligtvis själva fundera över hur vi bäst bygger workflows som går att äga även på lite längre sikt. Ett naturligt val är att skippa CodeActivity, börja kika på hur vi kan minska mängden kod och utnyttja möjligheterna med markup och styra flödet med hjälp av policys och regler istället.

Några tankar?

Inga kommentarer: